nerum as

Forside
Grunn og Gravearbeid
broytingservicetjenester
salgavfritidseiendommer
nerum
nerummedfjelletsomnabo
kontaktoss

 

medfjelletsomnabo

Nerum og Eggedal ligger i Norefjells vestside. Norefjell er et fjellområde i midt i Buskerud som deles mellom kommunene Krødsherad, Flå og Sigdal. Fra gammelt av har Eggedalsbygda vært en av utpostene mot fjellet som går over Langedrag, Dagali og Hardangervidda, og videre mot vestlandet. Også et av slepene over Hardangervidda hadde sin nedkomst over Norefjell, dette slepet ble kalt for Nordre-Normannslep. Der veien svinger over Flatvollen og ned mot Brumma og Hallingdal regnes som det stedet der kremmere og driftekarer og andre som vandret langs dette slepet ofte tok avgjørelsen om hvor de skulle prøve lykken. Dvs hvor de ville prøve å få solgt varene sine. Dvs. å fortsette mot Krøderen eller følge retningen nedover mot Eggedal og videre østover.

Norefjell er et av de høyeste fjellområder i Sørøst-Norge. Høyeste punkter er Gråfjell, 1466 moh. på grensen mellom Flå og Sigdal, og Høgevarde (uttales Høgvard) som er 1459 moh. på grensen mellom Flå, Krødsherad og Sigdal. Dette er faktisk det nærmeste og høyestliggende fjellområdet til folk i Oslo- og Drammensregionen. Det var blant annet fra disse fjelltoppene man tente varder og sendte bud og varsler om krig og ufred og andre viktige hendelser videre utover landet i riktig gamle dager.

Fra ca 500 tallet startet seterdriften i Norefjell området. De fleste gårdene hadde ei heimseter og ei langseter. Heimsetra brukte de om våren og høsten. Spesielt om våren. Til den var det kort vei og det gjaldt å få dyra opp dit så fort beitet var godt nok. Vår heimseter heter Skaresetra og langsetra heter Nord-Buin. Dyra gikk opp til setra sjøl tidligere, nå blir det kjørt med traktor og henger. Det er alltid moro å slippe dyra i fjellet om sommeren. Da reiser dyra på ferie, ut i friheten. Det er fantastisk at vi fortsatt har denne muligheten i Norge, å slippe dyr på fjellbeite. Dessuten er fjellgraset veldig næringsrikt og en ressurs som burde vært nyttet i mye større grad enn den blir i dag. Spesielt med tanke på økologisk drift og kortreist mat.


Fra toppen av Høgevarde, kan du oppleve Sør-Norges nest videste utsikt. Bare Gaustatoppen kan skryte av bedre utsikt. På godværsdager kan du fra Høgevarde se fjella i Jotunheimen, Rondane og Gaustatoppen. Du ser også Blefjell, Hardangerjøkulen, Hallingskarvet og nesten alt det som finnes av fjelltopper i Sør-Norge. Når du får øye på Høgronden i Rondane er det moro å vite at dette utsynet skal være det lengste mellom to faste punkter i Norge sør for polarsirkelen, 185 kilometer i luftlinje.